Zvlhčovací zařízení používáme v klimatizačních zařízeních pro dovlhčení vzduchu na požadovanou vlhkost. Svůj význam mají u centrálních klimatizačních a větracích zařízení, kde se zejména v zimě bez vlhčení vzduchu neobejdeme. V komfortní klimatizaci se používají zřídka.
Další využití zvlhčovačů vzduchu je v galeriích, kostelích, při zpracování dřeva, ve sklenících, v chladících a skladovacích prostorách apod.
Zvlhčovače vzduchu lze rozdělit do třech typů:
Parní zvlhčovače vzduchu - ohřívají vodu pomocí topného tělesa, podobně jako je tomu u varné konvice a vzniklou teplou vodní párou zvlhčují vzduch. Vzniklá vodní pára se ve zvláštní komoře mísí se vzduchem a ochlazená vychází ven z přístroje.
Výhoda tohoto přístroje je, že voda prochází varem, a jsou tak zničeny případné bakterie a další choroboplodné zárodky. Zároveň se tvořená pára velmi dobře rozptyluje do místnosti a vstřebává do vzduchu. Za nevýhodu lze označit vyšší spotřebu elektřiny ve srovnání s jinými technologiemi.
Ultrazvukové zvlhčovače vzduchu - pomocí vysokofrekvenčního ultrazvukového oscilátoru z vody vytváří mikrokapičky. Takto vytvořenou mlžinu vyfukuje ventilační systém do místnosti, kde se odpařuje a zvyšuje tak vlhkost vzduchu.
Tyto zvlhčovače vzduchu mají nízkou spotřebu energie a nízkou hlučnost. Patří mezi nejvýkonnější zvlhčovače. Nevýhodou jsou nároky na údržbu. Je potřeba dbát na hygienu přístroje a měnit v nádržce vždy vodu za čerstvou, jelikož v nevyužité vodě se mohou rozmnožit bakterie, které se pak dostávají do vzduchu.
Zvlhčovače vzduchu se studeným odparem - u tohoto zařízení nestoupá žádná viditelná pára. Studená vodní pára, kterou uvolňují, je už totiž rozptýlena ve vzduchu. Ve zvlhčovači jsou umístěny filtrační kazety nebo disky, na kterých ulpívá voda z nádržky, ta se za pomoci ventilátoru odpaří a rozhání do ovzduší.
Výhodou je, že nemůže dojít k převlhčení vzduchu, protože se odpaří jen tolik vody, kolik je schopen vzduch v místnosti pojmout. Na druhou stranu je u tohoto přístroje potřeba nejvíce dbát na kvalitu vody v přístroji. Při pokojové teplotě se ve vodě v nádržce mohou velmi rychle množit bakterie.